Gewasbescherming
  
 
Biologische gewasbeschermers en organische meststoffen zijn te koop bij
-        Horticoop in Noord-Scharwoude. ECOstyle, DCM ecomix, Bayer Garden Bioline.
-        Groenrijk Heerhugowaard: ECOstyle
-        Kwekerij Buxus, Koedijk: ECOstyle
-        Overvecht, St Pancras: Bayer Garden Bioline
-        Intratuin, Heerhugowaard: Bayer Garden Bioline
-        Live en Garden, Zuid-Scharwoude: Bayer Garden Bioline
 
Naast gekochte middelen zijn zeer veel milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen zelf te maken zoals
-        Brandnetelgier  tegen spint of mijt;
-        Brandnetelgier, afrikaantjes, combinatieteelt met wisselbouw tegen de uienvlieg, preivlieg en wortelvlieg;
-        Uitstrooien van houtas, schelpen of eierschalen en ingegraven potjes met wat bier ten slakken
Dit zijn slechts voorbeelden. Aan het eind van dit hoofdstuk wordt een eenvoudig boekje vermeld waarin 9 pagina’s gewijd zijn aan dit onderwerp met zeer veel tips wat je zelf kunt doen tegen ziekten en plagen. 
 
   
 
 Een bewoond ‘insectenhotel’ voor sluipwespen.                 Pot voor oorwormen
 Gemaakt van een stuk hout met boorgaten
 
 
Natuurlijke vijanden lokken
Net als in de natuur geldt in de moestuin ook de natuurwet van eten en gegeven worden. Bij een goed natuurlijk evenwicht houden schadelijke en nuttige insecten, vogels en zoogdieren (w.o. muizen en vleermuizen) elkaar in evenwicht. Een voorwaarde is dan wel dat deze diertjes ook voldoende nest- en schuilgelegenheid kunnen vinden. De vogels vinden die vooral in de natuurzone van het Oosterdelgebied .
 
De belangrijkste opruimers van plaaginsecten zijn roofinsecten zoals oorwormen, zweefvliegen, gaasvliegen, sluipwespen en lieveheersbeestjes. Lieveheersbeestjes eten bijvoorbeeld luizen, sluipwespen leggen hun eitjes in koolrupsen en vervolgens eten de uitgekomen larven de rupsen op.
Het aantrekken van oorwormen voor de bestrijding van bladluis is een eenvoudig en goedkoop middel.
De oorworm voedt zich met bladluizen, mijten, larven en eieren van insecten en andere parasieten. De oorworm is een uitermate nuttig insect onder meer voor het onder controle houden van bladluisplagen. Oorwormen zijn in het donker actief en overdag verblijven ze in een ‘slaappijpje’ van stro. Deze maak je van een omgekeerde bloempot gevuld met stro en eventueel afgedekt met gaas. De pot wordt tussen het gewas op een op een stok geplaatst die tussen en iets boven de groente uitsteekt. 
 
Libellen zijn weer gek op muggen. Maar vergeet ook de insectenetende vogels niet zoals de mezensoorten (vooral rupsen) en spreeuwen ( vooral slakken en emelten). Ook de vleermuiskan in dit rijtje genoemd worden. Het zijn diertjes die ’s nachts af en aan vliegen om zo veel mogelijk insecten uit de lucht te verorberen.
 
In het boekje: de milieuvriendelijke moestuin, gids voor een gezonde teelt van groenten en fruit, uitgegeven door Roodbont uitgeverij is een lijst van de meest voorkomende plagen en ziekten en hun biologische bestrijdingsmethode opgenomen. Ook wordt er beschreven hoe je het middel zelf kunt maken. (ca. € 9,--). Zie ook www.roodbont.nl